Atelier sOmbre

Tegning, kul, blyant, kunst

Tegneredskaber

Grafitblyanter

Faber-Castell 6h – 2b (grøn)

Staedtler Mars Lumograph 2h – 2b og 7b og 8b (blå)

H står for hard og B står for black. H afgiver en lys og let streg og B afgiver en mørk streg. Jo højere tal foran H jo lysere streg og jo højere tal foran B jo mørkere streg.

Der er ikke bly i blyanter, men grafit og ler. Råstofferne bly og grafit minder meget om hinanden og da blyanten blev opfundet, troede man, at det var bly man havde med at gøre. Senere fandt man ud af, at det var grafit, men ændrede ikke navnet.

Jeg bruger ikke grafitblyant blødere end 2b, da man meget let får for meget grafit på papiret og det begynder at skinne, så det giver et sølvgrå udseende i stedet for den ønskede sorte nuance. Dette skyldes, at grafit er et kulstof med metalglans. Dog vil jeg også nævne Staedtler 7b og 8b, som er lidt specielle i forhold til andre grafitblyanter. De har tilsat et hemmeligt ingrediens, som gør at blyanten kan bruges til forholdsvis mørke nuancer uden genskin. Fabrikken vil ikke af med hemmeligheden bag blyanterne og jeg har ikke fundet nogen, som ved, hvad de har tilsat. Med 8b kan man tegne den nuance, der på Munsell skalaen hedder 2, hvor 0 er den sorte, som kun findes i teorien.

Jeg foretrækker Faber Castell’s blyanter, men forskellen mellem de to er for så vidt meget lille. Fordelen ved grafitblyanter er, at man kan tegne meget detaljeret med dem og de er lette at styre på papiret. Kan man tegne med grafitblyant, kan man også tegne med andre medier, så det er et godt sted at begynde.

Andre gode blyanter er Derwent og de japanske Mono, men Staedtler har ry for at være de blyanter, som bliver brugt mest, både af kunstnere og designere.

Grafit findes også i stænger uden cedertræet og i tynde stifter til stiftblyant.

Kul

Trækul var menneskets først tegneredskab og blev brugt til udtrykke menneskets tanker, så det er en udtryksform fyldt med traditioner og kul giver mig følelsen af, at tegne sammen med de allerførste, som brugte denne udtryksform. Jeg kan næsten mærke på kullet, at det har en lang historie.

Trækul fremstilles ved tørdestillation og er et porøst materiale. Det fås i forskellige tykkelser fra flere forskellige producenter. Trækul sviner meget og er ikke så nemt at styre, som grafitblyanter.

Presset kul er mindre porøst og afgiver en mørkere og tættere tone. Jeg bruger ofte presset kul ovenpå trækul, da trækul ikke hæfter særlig godt på papir. Trækul er dog utrolig tilgivende, dvs. at man kan lade en tegning stå åben meget længe og blive ved med at rette til, indtil man er tilfreds. Kul forsvinder fra papiret uden at lave mærker. Presset kul er federe i konsistensen og er nemmere, at få til at blive på papiret og gør det velegnet til at færdiggøre tegninger.

Det bedste kul, der eksistere i øjeblikket er Nitram Académie Fine Art Charcoal, som i mange år ikke er blevet produceret. Men nu hvor tegning har fået en hel renaissance, har Jerzy Niedojadlo opkøbt rettighederne og kullet er siden 2011 blevet produceret igen. Fås i H, HB og B.

“We encourage our students to use only the best possible drawing materials. Nitram is the preferred charcoal of students and instructors at The Florence Academy of Art. Its quality and consistency meets the high standards we demand.”
– Daniel Graves, Founder/Director The Florence Academy of Art

Derwent producere kul med farver: Ochre, Sanguine, Mars Violet, Sepia, Black, White.

Kulblyanter er mine favoritter. Conté a Paris’ blyanter fås i H, HB, B og 2B. H er meget lys og 2b meget mørk. Jeg bruger dem til den indledende tegning og til detaljer.

Pastel

Fås i stænger eller blyanter. Pastel har nogle egenskaber, som gør det nemt at have med at gøre. Sviner mindre end kul og kan bearbejdes til et meget blødt udtryk, men kan ikke så nemt viskes ud.

Pastel fås i mange farver og minder lidt om farveblyanter, men er dog både blødere og grovere i konsistensen.

Småting:

Hobbykniv til at fjerne træet fra blyanter og kul og sandpapir til at spidse med. Knetgummi til at viske med. Blyantsforlængere, tegnestubbe, chamois eller køkkenrulle, pensler og malestok.

IMG_0155

Reklamer

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Slut dig til de 8, der følger denne blog

Reklamer
%d bloggers like this: